Hey

We zagen het met onze eigen ogen gebeuren. 18 februari. De dag dat ons Nel vijf werd. De dag van storm Eunice.

De windstoten deden eerst gewoon de kruin van onze prachtige krulwilg meedijnen, maar al snel schudde ook de stam. In plaats van onze stoelen aan tafel te schuiven voor pannenkoeken, gingen we bij het raam zitten voor het meest spannende natuurfenomeen sinds mijn geboortejaar. De grond bewoog. De eerste wortel scheurde. We wisten hoe laat het was. Niet veel later werd de boom uit de grond getrokken. Alsof het niets was. De natuur haalde even een boom van 7 meter hoog uit de grond. Met wat wind. Ik stond vlakbij met de camera aan, maar durfde niet filmen. Safety first hé. Wie weet moest ik toch nog aan de kant springen. Geen ’timber’ filmpje dus. Spijtig want het was toch wel spectaculair.

Zo snel kan het gaan in het leven. En dat geldt jammergenoeg niet alleen voor bomen. Denk maar aan wijlen Stijn de Paepe. Het was ook een niet te winnen strijd tegen de natuur. Ik kon het zelf niet mooier verwoorden dan Dalila Hermans:

Zo mooi als hij het zei, kan ik het niet,

hoe hij woorden wikkelde rond elk klein verdriet,

troostend als een deken, zacht als zijde,

een pen scherp als een degen, en soms beide.

Zo mooi als hij was, zijn er niet veel.

Hoe hij naar binnen keek en tocht naar ’t geheel.

We zijn een groot mens kwijt, vandaag,

zo eentje die je niet kende, maar waarvan je wist: ik zie hem graag.

Nu, voor wie nog nooit in onze tuin is geweest even wat verduidelijking. Onze tuin heeft nogal een specifieke vorm. Enerzijds hebben we een spie aan de zijkant van ons huis. Loodrecht daarop hebben we een weide. Een soort van raar gevormde L met ons huis extra aan de hoek ofzo. Probeer het je in te beelden.

Toen we negen jaar geleden 😱 ons huis kochten, was die spie werkelijk een jungle. Het huis stond al lang te koop en de vorige eigenaars waren overleden, de kinderen zelf bejaard en hadden de tuin laten verloederen. Na het tekenen van de compromis mochten we al in de tuin beginnen. En ja, het duurde tot aan de akte, de drie volle maanden later, om een weg te banen in die jungle.

Maar het zwoegen loonde. Ze (ja in mijn gedachten is onze prachtige krulwilg vrouwelijk) was benomen van zon en ruimte doorheen de jaren, maar daar brachten wij verandering in. Een verborgen parel in de jungle.

We zijn blij dat we ze al die jaren een mooi leven hebben kunnen geven, met letterlijk ruimte om te groeien. En met die ingesteldheid willen we naar Nel en Bas kijken, maar eigenlijk ook naar Sjokla. Want eigenlijk geldt dat voor alles en iedereen hé, denk ik dan.

Maar wat ik vooral wil onthouden zijn een paar van die vele wijze woorden van Stijn de Paepe. Ik hoop dat zijn woorden wel nog de kans krijgen om verder te groeien. Dus bij deze doe ik mijn deeltje. “Niet alles wat geen nut heeft, heeft geen zin.” Denk daar maar eens over na. Doe ik ook, terwijl ik heerlijk toekijk hoe mijn kinderen en onze zaak groeien.

@ Nieuwtjes op de werkvloer

Tijdens onze isolatie was het op woensdag precies DE dag voor Sjokla. We werden gebeld voor bestellingen op maat en werden ook gevraagd om mee te werken aan een project van de gemeente. Later meer daar over.

Daarnaast werden we gecontacteerd door Mieke Vandendriessche van de Passchoeve, dat is een zorgboerderij in Passendale. Samen met Mieke Willaert (keramiek) en Marieke Desimpel (vzw Het Hoefspoor) organiseren ze het eerste weekend van april voor de allereerste keer “Ontdek Lokaal”.

Deze dames willen op deze manier de kleine, lokale ondernemers van Groot-Zonnebeke eens samen op één plaats krijgen en aan het grote publiek voorstellen. Hoe cool is dat?

Op deze beurs staan dus allerlei unieke groeiende projecten uit Groot-Zonnebeke. En daar mogen wij tussen gaan staan 🤗 . Wie ons al een beetje kent, weet dat we lokaal kopen en verkopen heel belangrijk vinden. Het is één van de grote pijlers in een duurzamer leven en het is iets wat we allemaal kunnen doen. Dit is voor ons dus een unieke kans om kennis te maken met nog meer mensen uit onze buurt.

Maar je zal er dus niet alleen ons vinden, maar dus ook kunnen kennismaken met allemaal verschillende ondernemers met allemaal unieke producten. Denk maar aan Mie waar je soms al onze Sjokla kon vinden in haar handgemaakte naaiprojecten. Ook Marijn die ons uithangsbord laserde zal op de beurs zijn. Er is een barbier, het Obuz bier wordt tentoongesteld, iemand met handgemaakte juwelen, vuurschalen, een fotografe, een bloemiste, … alleen maar mooie, lekkere, originele dingen die gemaakt zijn met hart en ziel. Je zal kunnen proeven en niet alleen met je mond, de ondernemers aan het werk zien, zelf ervaren, … Dit allemaal op de prachtige locatie van de Passchoeve, net buiten Passendale richting Westrozebeke/Staden.

Dus pin maar vast in je agenda!

@ Tip van de dag

We zijn druk bezig met onze verpakking te verbeteren. Tegen volgend seizoen willen we graag een manier vinden om al onze info, stickers, houdbaarheid en uitleg over de recyclage van onze verpakkingen in één “iets” te verwerken. Want nu missen jullie soms dingen en dat snappen we. Heb je tips? Laat het ons zeker weten!

Nu, een belangrijke tip is er ééntje rond de houdbaarheid. Wettelijk gezien hoeven we deze niet te vermelden omdat we eigenlijk alles pas verpakken wanneer jullie er om komen. Vreemde wet maar het is nu éénmaal zo. Omdat we het toch belangrijk vinden dat jullie weten tot hoe lang iets houdbaar is, wordt dit genoteerd op de achterkant bij de repen of op de onderkant van een doosje. Bij zakken met holle figuren wordt dit momenteel nog niet genoteerd omdat dit enkel chocolade is en dus langer houdbaar. Het zou me sterk verbazen als iemand die zo lang bewaart dat hij slecht wordt 😂 . Allee dat hoop ik toch! Maar we willen er wel naar streven. Dus het komt. Maar das iets om nu even te laten rijpen en dan deze zomer uit te werken. Tot dan weten jullie de houdbaarheid dus te vinden hé!


@ Nieuw in de webshop

Nog een vijftigtal dagen en het is Pasen 🥚 🐰 ! Tijd voor ons om eitjes te maken en aan jullie om ze voor te proeven en goed te keuren zodat de jaarlijkse traditie weer een heus feest kan worden! En dit keer wellicht terug mét familie!

Ons aanbod hebben we aangepast aan de resultaten van de paasenquête. Dankjewel om deze massaal in te vullen. Het was erg verhelderend 🙏🏼 !

1. Kleine eitjes

2. Holle eieren in een papieren zak – mogelijk in één, twee of de drie smaken gemengd.

3. Geschenkverpakking: vanzelfsprekend een leuke verpakking met

Dit alles is vanaf NU beschikbaar.

Onthou wel goed, we hebben al een groot project en de “Ontdek Lokaal” beurs naast deze productie dus de kans is erg groot dat we op een bepaald moment een stop in onze bestellingen zullen moeten steken. Bestellen op voorhand geeft ons een helder beeld en zo kunnen we ook onze productie beter afstemmen. Bij aanvang is het altijd wat baseren op cijfers van voorgaande productie. Dus bestellen op voorhand is lief! Maar je kan ook al ’s voorproeven, er is van alles al een kleine voorraad 🤤 .

Tot gauw! 🙋🏻‍♀️

Groetjes